Geslaagde editie Smaak van Peel en Maas

Op Hemelvaartsdag vond in het centrum van Panningen 'De Dag van Morgen' plaats. Tijdens dit evenement konden inwoners van Peel en Maaas zien en ervaren wat er allemaal mogelijk isop het gebied van langer thuiswonen, mobiliteit, gezondheid, voeding, thuiszorg, hobby's, vrijwilligerswerk, sport en bewegen. Daarnaast stond deze dag in het teken van De Smaak van Peel en Maas. Hierbij werd het thema gezonde voeding ingevuld met streekproducten uit de regio, met de asperge in de hoofdrol. Uiteraard was het AspergeGilde Peel en Maas ook van de partij. We kijken terug op een geslaagde dag! 

   
  
 

  
  

[Bekijk alle nieuwsberichten]

Hoe herkent u nu echte verse asperges? Hoe kunt u deze het beste thuis bewaren? En moet asperges geschild worden of niet? Niet iedereen is even goed bekend met het product asperges. Om u op weg te helpen voorzien we u graag van enkele handige feitjes en tips over het bereiden van asperges.

Wat is vers? 

Verse asperges herkent u aan glanzende stengels, die – als u deze zachtjes tegen elkaar wrijft – een piepend geluid maken. Daarbij mag het snijvlak van de asperges niet ingedroogd zijn. 

Bewaartip

Asperges zijn dagvers natuurlijk het allerlekkerst, maar u kunt ze ook een aantal dagen bewaren in de koelkast. Witte asperges kunt u dan het beste in een vochtige doek wikkelen, paarse en groene asperges kunt u in een open plastic zak bewaren. 

Wilt u de asperges langer bewaren? Dan kunt u de asperges ook invriezen. Schil de asperges zorgvuldig en bewaar ze in een plastic zakje in de vriezer. De asperges zijn zo 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij bereiding de asperges bevroren in een pan met ruim water (dus niet eerst ontdooien). 

Asperges schillen

Het schillen van asperges gaat het beste met een aardappelschilmesje of een speciaal asperge-schilmesje. Begin met het schillen een duimbreedte vanaf het ‘kopje’, schil vervolgens in één beweging door naar het ‘kontje’. Snijd van het ‘kontje’ een klein stukje af. 

Bereidingswijzen

Witte asperges moeten voor bereiding worden geschild. Alleen groene asperges en hele dunne asperges hoeven niet te worden geschild. Na het schillen kan asperges op diverse wijzen worden bereid: 

  • Koken: leg de asperges in een pan met ruime hoeveelheid water en voeg eventueel wat zout toe. Breng het water aan de kook en laat de asperges ongeveer 15 minuten koken tot ze gaar zijn. Volgens de traditionele bereiding kunt u de pan na 4 tot 8 minuten van het vuur halen om de asperges vervolgens in het hete water 15 tot 20 minuten te laten nagaren. 
  • Frituren: 2 - 3 minuten
  • Stomen: 8 – 13 minuten
  • Roerbakken: 2 – 3 minuten
Geen weer te geven evenementen

Hoofdsponsors

Facebook

do 4 juli 2019 9:15

Voorzitter AspergeGilde krijgt alsnog beloofd snoepgoed van Mertens. Het is 60 jaar geleden dat de grondlegger van Mertens Horst, de heer Jan Mertens, zelf gewasbeschermingsmiddelen bezorgde bij de telers. Zo ook bij de vader van Mat Kersten, die fruitteler was. Mat was toen 9 jaar en liet Jan Mertens binnen in de opslagplaats op het bedrijf van Mat zijn vader. Toen mocht dat nog!! Jan Mertens was Mat zo dankbaar voor zijn hulp dat hij hem een zak lolly's beloofde. Maar… die heeft hij nooit gekregen. Tijdens het aspergeontbijt, dit jaar bij Mertens in Horst, vertelde Mat deze anekdote aan de directie van Mertens. Tot grote verbazing en hilariteit stond kort daarop Peter Peeters van Mertens bij Mat aan de deur met een zak met lolly's. Zo maakt Mertens na 60 jaar de belofte alsnog waar. Chapeau !!!

 
di 25 juni 2019 8:31

Geslaagde afsluiting Aspergeseizoen 2019 in Peel en Maas! Op maandag 24 juni sloot het AspergeGilde Peel en Maas het seizoen af met een feestelijke en smakelijke bijeenkomst bij Restaurant Op d'n Berg gelegen naast Camping De Heldense Bossen. Namens de ambassadeurs van 2019 overhandigde Paul Sanders de laatste zelf gestoken asperges aan de kok Mirko de Boer. Vele telers, sponsoren, vrienden, vrijwilligers en andere relaties van het AspergeGilde Peel en Maas waren aanwezig. Het gezelschap verzamelde zich om 19 uur. Voorzitter Mat Kersten bedankte de ambassadeurs 2019; Santi van Hensberg, Frank Laenen, Paul Sanders en #WillTeeuwen voor hun mooie bijdrage aan de promotie van de Asperge, waarna Paul Sanders namens de ambassadeurs de laatste asperges overhandigde. Na een terugblik op de activiteiten van het Gilde in 2019 door Mat Kersten, gaf Maurice Graef een toelichting op de doelstellingen en werkwijze van KERNgezond. Ambassadeur Santi van Hensberg is vlogster voor Kerngezond TV. Hierna was het tijd voor de informele afsluiting waarbij de aanwezigen konden genieten van heerlijke aspergegerechten op het prachtige buitenterras. Het AspergeGilde Peel en Maas bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan de vele activiteiten die zijn georganiseerd ter promotie van de asperges in de Peel en Maas regio in 2019!

 
vr 21 juni 2019 10:14

EVEN VOORSTELLEN: Twan en Marinel van Wulms Asperge zijn getrouwd en hebben twee dochters en een zoon. Ze hebben kas-asperges, asperges van verwarmde buitenteelt en normale asperges, dus alle teeltvormen! Bij hun bedrijf kunt u 24 uur per dag terecht voor hun verse asperges (zelfbedieningskoelkast). http://www.aspergegildepeelenmaas.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=54:wulms-asperge&catid=12:telers&Itemid=101

 
wo 19 juni 2019 11:49

Wat is vers? Verse asperges herkent u aan glanzende stengels, die – als u deze zachtjes tegen elkaar wrijft – een piepend geluid maken. Daarbij mag het snijvlak van de asperges niet ingedroogd zijn.

 
wo 19 juni 2019 10:08

EVEN VOORSTELLEN: Johan en Linda zijn getrouwd en hebben 2 kinderen. Samen runnen ze hun gemengd bedrijf in Kessel. Hun heerlijke asperges kunt u bij hun thuis kopen. http://www.aspergegildepeelenmaas.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=53:familie-timmermans&catid=12:telers&Itemid=101