AspergeGilde Peel en Maas zet Piet van der Haas in het zonnetje

Op zaterdag 8 mei heeft het AspergeGilde Peel en Maas Piet van der Haas in het zonnetje gezet en uitgeroepen tot lokale held vanwege zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de Baarlose gemeenschap. Met een oude tractor en opvallende huifkar verraste het AspergeGilde Piet van der Haas in het centrum van Baarlo en kreeg hij een luxe aspergepakket overhandigd. Omroep P&M was getuige van het schouwspel. Het AspergeGilde roept iedere twee weken een lokale held uit als alternatief voor een grootse opening van het aspergeseizoen.

In plaats van een feestelijke opening van het aspergeseizoen, organiseert het AspergeGilde Peel en Maas dit jaar de actie ‘In het zonnetje zetten’. Om het positieve voorjaarsgevoel en de start van het aspergeseizoen met haar omgeving te delen, gaat het AspergeGilde iedere twee weken op pad om een lokale held in het zonnetje te zetten. De lokale helden krijgen een luxe aspergepakket overhandigt met o.a. een strippenkaart waarmee ze bij lokale horeca kunnen genieten van aspergegerechtjes (to go).

Lokale held
Piet van der Haas was op zaterdag 8 mei de vierde lokale held die in het zonnetje werd gezet. Piet zet zich al jarenlang in voor diverse Baarlose initiatieven en activiteiten. Zo is hij al sinds 1993 voorzitter van de Volksfeesten Baarlo, mede-oprichter en secretaris van Stichting Baarlo Leeft! en bestuurslid bij het Dorpsoverleg. Daarvoor is hij jarenlang voorzitter geweest van Buurtvereniging Helling ’77 en het Toeristisch Platform Baarlo. Ook is Piet van der Haas de bedenker van de  ‘Baolderse Kook’ en ‘Baarlose Kasteelbonbons’. Daarnaast is hij nog bij vele andere Baarlose initiatieven en activiteiten betrokken geweest. Een Baarlonaar en vrijwilliger in hart en nieren. Voor het bestuur van het AspergeGilde alle reden om Piet van der Haas in het zonnetje te zetten.

Uitzending op Omroep P&M
Over twee weken gaat het AspergeGilde opnieuw op pad om een lokale held in het zonnetje te zetten. Omroep P&M is ook dan weer van de partij. De items worden op woensdagavond na het journaal uitgezonden.

Houd onze website en Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws van het AspergeGilde: www.aspergegildepeelenmaas.nl en Facebook @aspergegildepeelenmaas.

[Bekijk alle nieuwsberichten]

Hoe herkent u nu echte verse asperges? Hoe kunt u deze het beste thuis bewaren? En moet asperges geschild worden of niet? Niet iedereen is even goed bekend met het product asperges. Om u op weg te helpen voorzien we u graag van enkele handige feitjes en tips over het bereiden van asperges.

Wat is vers? 

Verse asperges herkent u aan glanzende stengels, die – als u deze zachtjes tegen elkaar wrijft – een piepend geluid maken. Daarbij mag het snijvlak van de asperges niet ingedroogd zijn. 

Bewaartip

Asperges zijn dagvers natuurlijk het allerlekkerst, maar u kunt ze ook een aantal dagen bewaren in de koelkast. Witte asperges kunt u dan het beste in een vochtige doek wikkelen, paarse en groene asperges kunt u in een open plastic zak bewaren. 

Wilt u de asperges langer bewaren? Dan kunt u de asperges ook invriezen. Schil de asperges zorgvuldig en bewaar ze in een plastic zakje in de vriezer. De asperges zijn zo 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij bereiding de asperges bevroren in een pan met ruim water (dus niet eerst ontdooien). 

Asperges schillen

Het schillen van asperges gaat het beste met een aardappelschilmesje of een speciaal asperge-schilmesje. Begin met het schillen een duimbreedte vanaf het ‘kopje’, schil vervolgens in één beweging door naar het ‘kontje’. Snijd van het ‘kontje’ een klein stukje af. 

Bereidingswijzen

Witte asperges moeten voor bereiding worden geschild. Alleen groene asperges en hele dunne asperges hoeven niet te worden geschild. Na het schillen kan asperges op diverse wijzen worden bereid: 

  • Koken: leg de asperges in een pan met ruime hoeveelheid water en voeg eventueel wat zout toe. Breng het water aan de kook en laat de asperges ongeveer 15 minuten koken tot ze gaar zijn. Volgens de traditionele bereiding kunt u de pan na 4 tot 8 minuten van het vuur halen om de asperges vervolgens in het hete water 15 tot 20 minuten te laten nagaren. 
  • Frituren: 2 - 3 minuten
  • Stomen: 8 – 13 minuten
  • Roerbakken: 2 – 3 minuten
Geen weer te geven evenementen

Hoofdsponsors

Facebook