AspergeGilde Peel en Maas sluit buitengewoon aspergeseizoen af

Op woensdag 24 juni heeft het AspergeGilde het aspergeseizoen op buitengewone wijze afgesloten. Aspergetelers bezorgden in kleine groepjes op Sint Jan de laatste asperges van dit jaar bij de sponsoren, vrienden en vrijwilligers van het AspergeGilde. Vervolgens werd in kleine groepjes op diverse locaties geborreld en nagepraat over het bijzondere aspergeseizoen. De coronamaatregelen bezorgden de aspergetelers veel extra uitdagingen, met name op personeelsgebied, maar daarentegen waren de aspergeprijzen naar tevredenheid. Al met al kijken de aspergetelers met een positief gevoel terug op het aspergeseizoen 2020.

[Bekijk alle nieuwsberichten]

Hoe herkent u nu echte verse asperges? Hoe kunt u deze het beste thuis bewaren? En moet asperges geschild worden of niet? Niet iedereen is even goed bekend met het product asperges. Om u op weg te helpen voorzien we u graag van enkele handige feitjes en tips over het bereiden van asperges.

Wat is vers? 

Verse asperges herkent u aan glanzende stengels, die – als u deze zachtjes tegen elkaar wrijft – een piepend geluid maken. Daarbij mag het snijvlak van de asperges niet ingedroogd zijn. 

Bewaartip

Asperges zijn dagvers natuurlijk het allerlekkerst, maar u kunt ze ook een aantal dagen bewaren in de koelkast. Witte asperges kunt u dan het beste in een vochtige doek wikkelen, paarse en groene asperges kunt u in een open plastic zak bewaren. 

Wilt u de asperges langer bewaren? Dan kunt u de asperges ook invriezen. Schil de asperges zorgvuldig en bewaar ze in een plastic zakje in de vriezer. De asperges zijn zo 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij bereiding de asperges bevroren in een pan met ruim water (dus niet eerst ontdooien). 

Asperges schillen

Het schillen van asperges gaat het beste met een aardappelschilmesje of een speciaal asperge-schilmesje. Begin met het schillen een duimbreedte vanaf het ‘kopje’, schil vervolgens in één beweging door naar het ‘kontje’. Snijd van het ‘kontje’ een klein stukje af. 

Bereidingswijzen

Witte asperges moeten voor bereiding worden geschild. Alleen groene asperges en hele dunne asperges hoeven niet te worden geschild. Na het schillen kan asperges op diverse wijzen worden bereid: 

  • Koken: leg de asperges in een pan met ruime hoeveelheid water en voeg eventueel wat zout toe. Breng het water aan de kook en laat de asperges ongeveer 15 minuten koken tot ze gaar zijn. Volgens de traditionele bereiding kunt u de pan na 4 tot 8 minuten van het vuur halen om de asperges vervolgens in het hete water 15 tot 20 minuten te laten nagaren. 
  • Frituren: 2 - 3 minuten
  • Stomen: 8 – 13 minuten
  • Roerbakken: 2 – 3 minuten
Geen weer te geven evenementen

Hoofdsponsors

Facebook