AspergeGilde Peel en Maas zet Piet van der Haas in het zonnetje

Op zaterdag 8 mei heeft het AspergeGilde Peel en Maas Piet van der Haas in het zonnetje gezet en uitgeroepen tot lokale held vanwege zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de Baarlose gemeenschap. Met een oude tractor en opvallende huifkar verraste het AspergeGilde Piet van der Haas in het centrum van Baarlo en kreeg hij een luxe aspergepakket overhandigd. Omroep P&M was getuige van het schouwspel. Het AspergeGilde roept iedere twee weken een lokale held uit als alternatief voor een grootse opening van het aspergeseizoen.

In plaats van een feestelijke opening van het aspergeseizoen, organiseert het AspergeGilde Peel en Maas dit jaar de actie ‘In het zonnetje zetten’. Om het positieve voorjaarsgevoel en de start van het aspergeseizoen met haar omgeving te delen, gaat het AspergeGilde iedere twee weken op pad om een lokale held in het zonnetje te zetten. De lokale helden krijgen een luxe aspergepakket overhandigt met o.a. een strippenkaart waarmee ze bij lokale horeca kunnen genieten van aspergegerechtjes (to go).

Lokale held
Piet van der Haas was op zaterdag 8 mei de vierde lokale held die in het zonnetje werd gezet. Piet zet zich al jarenlang in voor diverse Baarlose initiatieven en activiteiten. Zo is hij al sinds 1993 voorzitter van de Volksfeesten Baarlo, mede-oprichter en secretaris van Stichting Baarlo Leeft! en bestuurslid bij het Dorpsoverleg. Daarvoor is hij jarenlang voorzitter geweest van Buurtvereniging Helling ’77 en het Toeristisch Platform Baarlo. Ook is Piet van der Haas de bedenker van de  ‘Baolderse Kook’ en ‘Baarlose Kasteelbonbons’. Daarnaast is hij nog bij vele andere Baarlose initiatieven en activiteiten betrokken geweest. Een Baarlonaar en vrijwilliger in hart en nieren. Voor het bestuur van het AspergeGilde alle reden om Piet van der Haas in het zonnetje te zetten.

Uitzending op Omroep P&M
Over twee weken gaat het AspergeGilde opnieuw op pad om een lokale held in het zonnetje te zetten. Omroep P&M is ook dan weer van de partij. De items worden op woensdagavond na het journaal uitgezonden.

Houd onze website en Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws van het AspergeGilde: www.aspergegildepeelenmaas.nl en Facebook @aspergegildepeelenmaas.

[Bekijk alle nieuwsberichten]

Het telen van asperges is een bijzonder proces, wat begint bij zaadveredelaars. Zij kweken aspergezaden op die vervolgens door plantvermeerderaars worden uitgezaaid om uit te groeien tot sterke aspergeplanten. Deze aspergeplanten gaan vervolgens naar de aspergetelers, die de planten poten in de bedden. In het voorjaar worden de aspergebedden opgehoogd. Witte asperges groeien in deze bedden, onder de grond. Paarse en groene asperges groeien boven de grond. Een jaar na het aanplanten van een aspergeveld, kan ca. 3 weken asperges worden geoogst, na twee jaar ca. 5 weken en pas in het derde jaar is de aspergeplant volledig in productie.

Warmte minnende groente

Als in het voorjaar de temperatuur stijgt, beginnen uit de aspergeplant stengels omhoog te groeien, de asperges. Het traditionele oogstseizoen van asperges is van begin april tot 24 juni. Bij de teelt van witte asperges worden de aspergebedden meestal afgedekt met zwart-wit-folie. Dit is tegen verkleuring - witte asperges verkleurt door zonlicht - en om de oogst te vervroegen of juist te remmen. De zwarte foliezijde trekt het zonlicht en hiermee warmte aan, de witte zijde stoot het zonlicht af. Afhankelijk van het weer kiest de teler welke zijde hij boven legt. Naast de zwart-wit-folie zijn er nog andere technieken die kunnen leiden tot vervroeging van de aspergeteelt: grondverwarming, plastic tunnels boven de bedden en er worden zelfs asperges in kassen geteeld. De Peel en Maasregio is een innovatief teeltgebied en loopt voorop als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe teelttechnieken.

De oogst

Als in het aspergebed een barstje of kopje zichtbaar is, heeft de asperge de goede lengte en kan deze worden geoogst. Dit gebeurt meestal handmatig. Om verkleuring van de asperge (door invloed van licht) en uitdroging te voorkomen, worden de asperges na de oogst ongeveer 6 uur in koud water gezet. Vervolgens worden de asperges bij de teler gewassen, op maat gesneden en op kwaliteit gesorteerd. Na het afwegen, verpakken en steeds vaker ook schillen, gaan de asperges naar de veiling, supermarkt, groenteman, restaurant of wordt de asperges door de teler zelf aan huis verkocht.

Accu opladen

Sint Jan op 24 juni is traditioneel het einde van het aspergeseizoen. Na het oogstseizoen groeit de asperge uit tot een plant met groen loof. In de herfst sterft het loof af. De opgebouwde suikers trekken dan via de sapstroom naar de wortels en vormen de voedingsstoffen voor de nieuwe asperges in het volgende oogstseizoen. 

Geen weer te geven evenementen

Hoofdsponsors

Facebook