Geslaagde editie Smaak van Peel en Maas

Op Hemelvaartsdag vond in het centrum van Panningen 'De Dag van Morgen' plaats. Tijdens dit evenement konden inwoners van Peel en Maaas zien en ervaren wat er allemaal mogelijk isop het gebied van langer thuiswonen, mobiliteit, gezondheid, voeding, thuiszorg, hobby's, vrijwilligerswerk, sport en bewegen. Daarnaast stond deze dag in het teken van De Smaak van Peel en Maas. Hierbij werd het thema gezonde voeding ingevuld met streekproducten uit de regio, met de asperge in de hoofdrol. Uiteraard was het AspergeGilde Peel en Maas ook van de partij. We kijken terug op een geslaagde dag! 

   
  
 

  
  

[Bekijk alle nieuwsberichten]

Het telen van asperges is een bijzonder proces, wat begint bij zaadveredelaars. Zij kweken aspergezaden op die vervolgens door plantvermeerderaars worden uitgezaaid om uit te groeien tot sterke aspergeplanten. Deze aspergeplanten gaan vervolgens naar de aspergetelers, die de planten poten in de bedden. In het voorjaar worden de aspergebedden opgehoogd. Witte asperges groeien in deze bedden, onder de grond. Paarse en groene asperges groeien boven de grond. Een jaar na het aanplanten van een aspergeveld, kan ca. 3 weken asperges worden geoogst, na twee jaar ca. 5 weken en pas in het derde jaar is de aspergeplant volledig in productie.

Warmte minnende groente

Als in het voorjaar de temperatuur stijgt, beginnen uit de aspergeplant stengels omhoog te groeien, de asperges. Het traditionele oogstseizoen van asperges is van begin april tot 24 juni. Bij de teelt van witte asperges worden de aspergebedden meestal afgedekt met zwart-wit-folie. Dit is tegen verkleuring - witte asperges verkleurt door zonlicht - en om de oogst te vervroegen of juist te remmen. De zwarte foliezijde trekt het zonlicht en hiermee warmte aan, de witte zijde stoot het zonlicht af. Afhankelijk van het weer kiest de teler welke zijde hij boven legt. Naast de zwart-wit-folie zijn er nog andere technieken die kunnen leiden tot vervroeging van de aspergeteelt: grondverwarming, plastic tunnels boven de bedden en er worden zelfs asperges in kassen geteeld. De Peel en Maasregio is een innovatief teeltgebied en loopt voorop als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe teelttechnieken.

De oogst

Als in het aspergebed een barstje of kopje zichtbaar is, heeft de asperge de goede lengte en kan deze worden geoogst. Dit gebeurt meestal handmatig. Om verkleuring van de asperge (door invloed van licht) en uitdroging te voorkomen, worden de asperges na de oogst ongeveer 6 uur in koud water gezet. Vervolgens worden de asperges bij de teler gewassen, op maat gesneden en op kwaliteit gesorteerd. Na het afwegen, verpakken en steeds vaker ook schillen, gaan de asperges naar de veiling, supermarkt, groenteman, restaurant of wordt de asperges door de teler zelf aan huis verkocht.

Accu opladen

Sint Jan op 24 juni is traditioneel het einde van het aspergeseizoen. Na het oogstseizoen groeit de asperge uit tot een plant met groen loof. In de herfst sterft het loof af. De opgebouwde suikers trekken dan via de sapstroom naar de wortels en vormen de voedingsstoffen voor de nieuwe asperges in het volgende oogstseizoen. 

Geen weer te geven evenementen

Hoofdsponsors

Facebook

do 4 juli 2019 9:15

Voorzitter AspergeGilde krijgt alsnog beloofd snoepgoed van Mertens. Het is 60 jaar geleden dat de grondlegger van Mertens Horst, de heer Jan Mertens, zelf gewasbeschermingsmiddelen bezorgde bij de telers. Zo ook bij de vader van Mat Kersten, die fruitteler was. Mat was toen 9 jaar en liet Jan Mertens binnen in de opslagplaats op het bedrijf van Mat zijn vader. Toen mocht dat nog!! Jan Mertens was Mat zo dankbaar voor zijn hulp dat hij hem een zak lolly's beloofde. Maar… die heeft hij nooit gekregen. Tijdens het aspergeontbijt, dit jaar bij Mertens in Horst, vertelde Mat deze anekdote aan de directie van Mertens. Tot grote verbazing en hilariteit stond kort daarop Peter Peeters van Mertens bij Mat aan de deur met een zak met lolly's. Zo maakt Mertens na 60 jaar de belofte alsnog waar. Chapeau !!!

 
di 25 juni 2019 8:31

Geslaagde afsluiting Aspergeseizoen 2019 in Peel en Maas! Op maandag 24 juni sloot het AspergeGilde Peel en Maas het seizoen af met een feestelijke en smakelijke bijeenkomst bij Restaurant Op d'n Berg gelegen naast Camping De Heldense Bossen. Namens de ambassadeurs van 2019 overhandigde Paul Sanders de laatste zelf gestoken asperges aan de kok Mirko de Boer. Vele telers, sponsoren, vrienden, vrijwilligers en andere relaties van het AspergeGilde Peel en Maas waren aanwezig. Het gezelschap verzamelde zich om 19 uur. Voorzitter Mat Kersten bedankte de ambassadeurs 2019; Santi van Hensberg, Frank Laenen, Paul Sanders en #WillTeeuwen voor hun mooie bijdrage aan de promotie van de Asperge, waarna Paul Sanders namens de ambassadeurs de laatste asperges overhandigde. Na een terugblik op de activiteiten van het Gilde in 2019 door Mat Kersten, gaf Maurice Graef een toelichting op de doelstellingen en werkwijze van KERNgezond. Ambassadeur Santi van Hensberg is vlogster voor Kerngezond TV. Hierna was het tijd voor de informele afsluiting waarbij de aanwezigen konden genieten van heerlijke aspergegerechten op het prachtige buitenterras. Het AspergeGilde Peel en Maas bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan de vele activiteiten die zijn georganiseerd ter promotie van de asperges in de Peel en Maas regio in 2019!

 
vr 21 juni 2019 10:14

EVEN VOORSTELLEN: Twan en Marinel van Wulms Asperge zijn getrouwd en hebben twee dochters en een zoon. Ze hebben kas-asperges, asperges van verwarmde buitenteelt en normale asperges, dus alle teeltvormen! Bij hun bedrijf kunt u 24 uur per dag terecht voor hun verse asperges (zelfbedieningskoelkast). http://www.aspergegildepeelenmaas.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=54:wulms-asperge&catid=12:telers&Itemid=101

 
wo 19 juni 2019 11:49

Wat is vers? Verse asperges herkent u aan glanzende stengels, die – als u deze zachtjes tegen elkaar wrijft – een piepend geluid maken. Daarbij mag het snijvlak van de asperges niet ingedroogd zijn.

 
wo 19 juni 2019 10:08

EVEN VOORSTELLEN: Johan en Linda zijn getrouwd en hebben 2 kinderen. Samen runnen ze hun gemengd bedrijf in Kessel. Hun heerlijke asperges kunt u bij hun thuis kopen. http://www.aspergegildepeelenmaas.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=53:familie-timmermans&catid=12:telers&Itemid=101