Zeer geslaagde afsluiting Aspergeseizoen 2018 in Peel en Maas

Op zondag 24 juni sloot het AspergeGilde Peel en Maas het seizoen af met een feestelijke en smakelijke bijeenkomst bij Ria Joosten Catering en Evenementen. De ambassadeurs van 2018 hadden de eer om de laatste asperges te overhandigen aan de kok. Vele telers, sponsoren, vrienden, vrijwilligers en andere relaties van het AspergeGilde Peel en Maas waren aanwezig.

Het gezelschap verzamelde zich om 11 uur. De ambassadeurs; Jolanda Verstraten, Guul Smeets, Ria Joosten en Geert Teeuwen overhandigden de laatste asperges aan de kok. Voorzitter Mat Kersten bedankte de ambassadeurs voor hun mooie bijdrage aan de promotie van de Asperge, waarna werd teruggeblikt op de activiteiten van het Gilde in 2018. Nadat alle telers, sponsoren en vrijwilligers waren bedankt volgde een feestelijke toost!

Tijdens het intermezzo werden de 70 aanwezigen verrast met een Asperge Quiz over asperges. Daarna volgde het startsein voor de informele afsluiting waarbij de aanwezigen konden genieten van Live cooking met heerlijke aspergegerechten. Een prachtige afsluiting van het Aspergeseizoen 2018!

Het AspergeGilde Peel en Maas bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan de vele activiteiten die zijn georganiseerd ter promotie van de asperges in de Peel en Maas regio

Voor meer foto's: klik HIER  (fotoalbum op onze Facebook pagina).

[Bekijk alle nieuwsberichten]

Hoe herkent u nu echte verse asperges? Hoe kunt u deze het beste thuis bewaren? En moet asperges geschild worden of niet? Niet iedereen is even goed bekend met het product asperges. Om u op weg te helpen voorzien we u graag van enkele handige feitjes en tips over het bereiden van asperges.

Wat is vers? 

Verse asperges herkent u aan glanzende stengels, die – als u deze zachtjes tegen elkaar wrijft – een piepend geluid maken. Daarbij mag het snijvlak van de asperges niet ingedroogd zijn. 

Bewaartip

Asperges zijn dagvers natuurlijk het allerlekkerst, maar u kunt ze ook een aantal dagen bewaren in de koelkast. Witte asperges kunt u dan het beste in een vochtige doek wikkelen, paarse en groene asperges kunt u in een open plastic zak bewaren. 

Wilt u de asperges langer bewaren? Dan kunt u de asperges ook invriezen. Schil de asperges zorgvuldig en bewaar ze in een plastic zakje in de vriezer. De asperges zijn zo 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij bereiding de asperges bevroren in een pan met ruim water (dus niet eerst ontdooien). 

Asperges schillen

Het schillen van asperges gaat het beste met een aardappelschilmesje of een speciaal asperge-schilmesje. Begin met het schillen een duimbreedte vanaf het ‘kopje’, schil vervolgens in één beweging door naar het ‘kontje’. Snijd van het ‘kontje’ een klein stukje af. 

Bereidingswijzen

Witte asperges moeten voor bereiding worden geschild. Alleen groene asperges en hele dunne asperges hoeven niet te worden geschild. Na het schillen kan asperges op diverse wijzen worden bereid: 

  • Koken: leg de asperges in een pan met ruime hoeveelheid water en voeg eventueel wat zout toe. Breng het water aan de kook en laat de asperges ongeveer 15 minuten koken tot ze gaar zijn. Volgens de traditionele bereiding kunt u de pan na 4 tot 8 minuten van het vuur halen om de asperges vervolgens in het hete water 15 tot 20 minuten te laten nagaren. 
  • Frituren: 2 - 3 minuten
  • Stomen: 8 – 13 minuten
  • Roerbakken: 2 – 3 minuten
Geen weer te geven evenementen

Hoofdsponsors

Facebook

vr 13 juli 2018 13:16

Wat een leuke actie!

 
di 10 juli 2018 12:05
 
ma 25 juni 2018 17:58

Interview met twee telers van het Aspergegilde.

 
ma 25 juni 2018 14:50
 
ma 25 juni 2018 12:28

Zeer geslaagde afsluiting Aspergeseizoen 2018 in Peel en Maas Op zondag 24 juni sloot het AspergeGilde Peel en Maas het seizoen af met een feestelijke en smakelijke bijeenkomst bij Ria Joosten Catering & Evenementen. De ambassadeurs van 2018 hadden de eer om de laatste asperges te overhandigen aan de kok. Vele telers, sponsoren, vrienden, vrijwilligers en andere relaties van het AspergeGilde Peel en Maas waren aanwezig. Het gezelschap verzamelde zich om 11 uur. Na het maken van een groepsfoto met de telers overhandigden de ambassadeurs; Jolanda Verstraten, Guul Smeets, Ria Joosten en Geert Teeuwen de laatste asperges aan de kok. Voorzitter van het AspergeGilde Mat Kersten bedankte de ambassadeurs voor hun mooie bijdrage aan de promotie van de Asperge, waarna werd teruggeblikt op de activiteiten van het Gilde in 2018. Na het bedanken van alle telers, sponsoren en vrijwilligers volgde een feestelijke toost! Tijdens het intermezzo werden de 70 aanwezigen verrast met een interessante Quiz over asperges. Hierna was het startsein voor de informele afsluiting waarbij de aanwezigen konden genieten van Live cooking met heerlijke aspergegerechten in de prachtige binnentuin. Een prachtige afsluiting van het Aspergeseizoen 2018! Het AspergeGilde Peel en Maas bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan de vele activiteiten die zijn georganiseerd ter promotie van de asperges in de Peel en Maas regio.