Hoe herkent u nu echte verse asperges? Hoe kunt u deze het beste thuis bewaren? En moet asperges geschild worden of niet? Niet iedereen is even goed bekend met het product asperges. Om u op weg te helpen voorzien we u graag van enkele handige feitjes en tips over het bereiden van asperges.

Wat is vers? 

Verse asperges herkent u aan glanzende stengels, die – als u deze zachtjes tegen elkaar wrijft – een piepend geluid maken. Daarbij mag het snijvlak van de asperges niet ingedroogd zijn. 

Bewaartip

Asperges zijn dagvers natuurlijk het allerlekkerst, maar u kunt ze ook een aantal dagen bewaren in de koelkast. Witte asperges kunt u dan het beste in een vochtige doek wikkelen, paarse en groene asperges kunt u in een open plastic zak bewaren. 

Wilt u de asperges langer bewaren? Dan kunt u de asperges ook invriezen. Schil de asperges zorgvuldig en bewaar ze in een plastic zakje in de vriezer. De asperges zijn zo 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij bereiding de asperges bevroren in een pan met ruim water (dus niet eerst ontdooien). 

Asperges schillen

Het schillen van asperges gaat het beste met een aardappelschilmesje of een speciaal asperge-schilmesje. Begin met het schillen een duimbreedte vanaf het ‘kopje’, schil vervolgens in één beweging door naar het ‘kontje’. Snijd van het ‘kontje’ een klein stukje af. 

Bereidingswijzen

Witte asperges moeten voor bereiding worden geschild. Alleen groene asperges en hele dunne asperges hoeven niet te worden geschild. Na het schillen kan asperges op diverse wijzen worden bereid: 

  • Koken: leg de asperges in een pan met ruime hoeveelheid water en voeg eventueel wat zout toe. Breng het water aan de kook en laat de asperges ongeveer 15 minuten koken tot ze gaar zijn. Volgens de traditionele bereiding kunt u de pan na 4 tot 8 minuten van het vuur halen om de asperges vervolgens in het hete water 15 tot 20 minuten te laten nagaren. 
  • Frituren: 2 - 3 minuten
  • Stomen: 8 – 13 minuten
  • Roerbakken: 2 – 3 minuten
Geen weer te geven evenementen

Hoofdsponsors

Facebook

donderdag 10 aug 2017 14:03

Ons lid Tilla's Asperges maakt samen met een tiental andere boeren en tuinders uit Peel en Maas onderdeel uit van de nieuwe, 30 km lange, Go Agro fietsroute. Beleef, ontmoet en proef al fietsend het platteland! #Fietstip

 

3

0

0

woensdag 28 jun 2017 7:28

16

1

7

zaterdag 24 jun 2017 11:03

Vandaag is het 24 juni en dat betekent dat het aspergeseizoen in Nederland wordt afgesloten. Ook het AspergeGilde Peel en Maas organiseert vanavond voor genodigden de officiële afsluiting van het aspergeseizoen 2017. Wij hebben genoten van het afgelopen aspergeseizoen. U ook?

 

14

0

0

dinsdag 20 jun 2017 16:26

VRIEND VAN DE WEEK: Sandton Château De Raay!

Sandton Château De Raayis een luxe kasteelhotel in Noord Limburg. Waar kunst en culinaire hoogstand een prominente rol spelen en authenticiteit wordt gecomplementeerd door modern design. Vanaf het moment dat u het landgoed opkomt is duidelijk dat u een fantastisch verblijf, geslaagde vergadering of droombruiloft zult hebben! Culinair genieten is wat zij in gedachten hebben: een paar dagen weg met familie, vrienden of juist romantisch met z'n tweeën, waarbij u zich laat verrassen met bijzondere gastronomie. Gastronomie die wordt gekenmerkt door het gebruik van lokale specialiteiten en seizoensproducten; uiteraard ook asperges! Bereid door chefkoks die hun ziel en zaligheid in hun gerechten leggen. Aanstaande zaterdag 24 juni viert het AspergeGilde met genodigden de feestelijke seizoensafsluiting bij Château De Raay.

 

10

0

1

zaterdag 17 jun 2017 8:40

Vergeet niet om deze week nog te genieten van heerlijk verse asperges uit Peel en Maas! Volgende week zaterdag 24 juni (St. Jan) is de officiële afsluiting van het aspergeseizoen.

 

8

0

2