Opening aspergeseizoen op zondag 18 maart 2018

AspergeGilde Peel en Maas opent het Aspergeseizoen dit jaar op zondag 18 maart voor genodigden. De officiƫle opening vindt dit jaar plaats bij gemeenschapshuis de Wieksjlaag in Beringe.

Lees meer...

[Bekijk alle nieuwsberichten]

Hoe herkent u nu echte verse asperges? Hoe kunt u deze het beste thuis bewaren? En moet asperges geschild worden of niet? Niet iedereen is even goed bekend met het product asperges. Om u op weg te helpen voorzien we u graag van enkele handige feitjes en tips over het bereiden van asperges.

Wat is vers? 

Verse asperges herkent u aan glanzende stengels, die – als u deze zachtjes tegen elkaar wrijft – een piepend geluid maken. Daarbij mag het snijvlak van de asperges niet ingedroogd zijn. 

Bewaartip

Asperges zijn dagvers natuurlijk het allerlekkerst, maar u kunt ze ook een aantal dagen bewaren in de koelkast. Witte asperges kunt u dan het beste in een vochtige doek wikkelen, paarse en groene asperges kunt u in een open plastic zak bewaren. 

Wilt u de asperges langer bewaren? Dan kunt u de asperges ook invriezen. Schil de asperges zorgvuldig en bewaar ze in een plastic zakje in de vriezer. De asperges zijn zo 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij bereiding de asperges bevroren in een pan met ruim water (dus niet eerst ontdooien). 

Asperges schillen

Het schillen van asperges gaat het beste met een aardappelschilmesje of een speciaal asperge-schilmesje. Begin met het schillen een duimbreedte vanaf het ‘kopje’, schil vervolgens in één beweging door naar het ‘kontje’. Snijd van het ‘kontje’ een klein stukje af. 

Bereidingswijzen

Witte asperges moeten voor bereiding worden geschild. Alleen groene asperges en hele dunne asperges hoeven niet te worden geschild. Na het schillen kan asperges op diverse wijzen worden bereid: 

  • Koken: leg de asperges in een pan met ruime hoeveelheid water en voeg eventueel wat zout toe. Breng het water aan de kook en laat de asperges ongeveer 15 minuten koken tot ze gaar zijn. Volgens de traditionele bereiding kunt u de pan na 4 tot 8 minuten van het vuur halen om de asperges vervolgens in het hete water 15 tot 20 minuten te laten nagaren. 
  • Frituren: 2 - 3 minuten
  • Stomen: 8 – 13 minuten
  • Roerbakken: 2 – 3 minuten

Hoofdsponsors

Facebook

do 8 februari 2018 9:27

Wist u al dat bij Teboza Asperges op 30 januari jl. de eerste asperges uit de kas zijn geoogst?!!

 
wo 20 december 2017 18:02

AspergeGilde Peel en Maas wenst alle relaties fijne feestdagen!

 
ma 13 november 2017 8:50

Geslaagde relatieavond AspergeGilde bij sponsor Agrea! Donderdagavond 9 november waren telers, vrijwilligers, sponsoren en vrienden van het AspergeGilde te gast bij sponsor Agrea. Na een presentatie over Agrea door Wim Kessels werden de gasten rondgeleid door het bedrijf. Na afloop van de rondleiding werd er gezellig nagepraat tijdens de borrel, waarbij vriend van het Gilde, zaal Leanzo, de hapjes en drankjes verzorgde.

 
do 10 augustus 2017 14:03

[Gedeeld bericht]

Ons lid Tilla's Asperges maakt samen met een tiental andere boeren en tuinders uit Peel en Maas onderdeel uit van de nieuwe, 30 km lange, Go Agro fietsroute. Beleef, ontmoet en proef al fietsend het platteland! #Fietstip

 
wo 28 juni 2017 7:28
Bekijk alle foto's

Aspergeseizoen 2017 in Peel en Maas feestelijk afgesloten! Afgelopen zaterdag, 24 juni, heeft het AspergeGilde Peel en Maas het aspergeseizoen feestelijk afgesloten. De ambassadeurs van 2017 hadden de eer om de laatste asperges te overhandigen aan de chef-kok van Sandton Château De Raay in Baarlo. Vele telers, sponsoren, vrienden, vrijwilligers en andere betrokkenen van het AspergeGilde Peel en Maas waren aanwezig bij deze afsluiting van het aspergeseizoen 2017. Wij bedanken iedereen die tijdens het aspergeseizoen 2017 heeft bijgedragen aan de vele activiteiten die zijn georganiseerd ter promotie van de asperges in de Peel en Maas regio.