Geslaagd event 'De Smaak van Peel en Maas'

Wij kijken terug op een zeer geslaagde eerste editie van 'De Smaak van Peel en Maas, met asperges in de hoofrol'. Op Hemelvaartsdag (10 mei) vond dit mooie event plaats in het centrum van Panningen.

Omroep P&M maakte een mooie reportage van het event.

[Bekijk alle nieuwsberichten]

Hoe herkent u nu echte verse asperges? Hoe kunt u deze het beste thuis bewaren? En moet asperges geschild worden of niet? Niet iedereen is even goed bekend met het product asperges. Om u op weg te helpen voorzien we u graag van enkele handige feitjes en tips over het bereiden van asperges.

Wat is vers? 

Verse asperges herkent u aan glanzende stengels, die – als u deze zachtjes tegen elkaar wrijft – een piepend geluid maken. Daarbij mag het snijvlak van de asperges niet ingedroogd zijn. 

Bewaartip

Asperges zijn dagvers natuurlijk het allerlekkerst, maar u kunt ze ook een aantal dagen bewaren in de koelkast. Witte asperges kunt u dan het beste in een vochtige doek wikkelen, paarse en groene asperges kunt u in een open plastic zak bewaren. 

Wilt u de asperges langer bewaren? Dan kunt u de asperges ook invriezen. Schil de asperges zorgvuldig en bewaar ze in een plastic zakje in de vriezer. De asperges zijn zo 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij bereiding de asperges bevroren in een pan met ruim water (dus niet eerst ontdooien). 

Asperges schillen

Het schillen van asperges gaat het beste met een aardappelschilmesje of een speciaal asperge-schilmesje. Begin met het schillen een duimbreedte vanaf het ‘kopje’, schil vervolgens in één beweging door naar het ‘kontje’. Snijd van het ‘kontje’ een klein stukje af. 

Bereidingswijzen

Witte asperges moeten voor bereiding worden geschild. Alleen groene asperges en hele dunne asperges hoeven niet te worden geschild. Na het schillen kan asperges op diverse wijzen worden bereid: 

  • Koken: leg de asperges in een pan met ruime hoeveelheid water en voeg eventueel wat zout toe. Breng het water aan de kook en laat de asperges ongeveer 15 minuten koken tot ze gaar zijn. Volgens de traditionele bereiding kunt u de pan na 4 tot 8 minuten van het vuur halen om de asperges vervolgens in het hete water 15 tot 20 minuten te laten nagaren. 
  • Frituren: 2 - 3 minuten
  • Stomen: 8 – 13 minuten
  • Roerbakken: 2 – 3 minuten

Hoofdsponsors

Facebook

wo 23 mei 2018 10:44

Genieten van de heerlijke smaakvolle asperges uit Peel en Maas kan op vele manieren. We hebben deze week een heerlijk aspergerecept voor u geselecteerd: Aspergerisotto met muntpesto. Kijk snel op onze website voor het recept van dit heerlijk gerecht! http://www.aspergegildepeelenmaas.nl/recepten/aspergerecepten/27-aspergerisotto-met-muntpesto

 
za 19 mei 2018 12:18

De leden van het AspergeGilde Peel en Maas nodigen u uit: Open dag bij Wulms Asperges op zondag 27 mei. Samen met onze vrienden en sponsoren nemen wij u mee naar de wereld van de aspergeteelt. Geniet van gezonde aspergehapjes en een heerlijk drankje, terwijl de kinderen zich uitleven op het springkussen. Kortom er is van alles te beleven voor jong en oud! Wij heten u van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur bij Wulms Asperges, Roode Eggeweg 11 in Kessel!

 
vr 18 mei 2018 12:04

AspergeGilde Peel en Maas stelt met trots de HOOFDSPONSOREN aan u voor: - Agrea - Alfa accountants en adviseurs - Neessen aardbei & aspergeplanten - Rabobank Peel, Maas en Leudal - Teboza Asperges - Zon fruit & vegetables

 
zo 13 mei 2018 11:16

Op zondag 27 mei a.s. organiseert het AspergeGilde Peel en Maas i.s.m. Wulms Asperges een open dag. Wulms Asperges is gelegen in Kessel aan de Roode Eggeweg 11. Het aspergebedrijf is zondag 27 mei van 11.00 tot 16.00 geopend voor publiek. Maak kennis met de aspergeteelt en kom gezond genieten van asperges! Tijdens de open dag zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden voor jong en oud. En natuurlijk kun u genieten van een lekker drankje met heerlijke aspergehapjes van de barbecue. Wulms Asperges en het AspergeGilde heten u van harte welkom!

 

0

0

14

za 12 mei 2018 10:35

Het schillen van asperges gaat het beste met een aardappelschilmesje of een speciaal asperge-schilmesje. Begin met het schillen een duimbreedte vanaf het ‘kopje’, schil vervolgens in één beweging door naar het ‘kontje’. Snijd van het ‘kontje’ een klein stukje af.