Geslaagde opening aspergeseizoen 2019

Op zondag 24 maart jl. heeft het AspergeGilde Peel en Maas het aspergeseizoen feestelijk geopend. De dag werd ingevuld met een officieel gedeelte voor genodigden, gevolgd door een Open Dag bij familie Linders in Beringe. AspergeGilde Peel en Maas kijkt terug op een zeer geslaagde opening en open dag!

Aspergeseizoen officieel geopend
Tijdens het officiële programma werden de genodigden op informele wijze meegenomen naar de wereld van asperges in Peel en Maas. Presentator Robert Janssen lichtte toe dat door diverse samenwerkingen de asperge helemaal geworteld is in de gemeente Peel en Maas. Met de ambassadeurs van vorig jaar werd kort teruggeblikt naar de activiteiten in 2018. Daarnaast hebben Bo ter Ham en Yvette Kip een verrassend optreden verzorgd. Ook werden de ambassadeurs voor 2019 voorgesteld, dit zijn:

  • Santi van Hensberg (vlogster KERNgezond TV)
  • Frank Laenen (Equestrian Centre De Peelbergen)
  • Paul Sanders (wethouder Gemeente Peel en Maas)
  • Will Teeuwen (Teboza)

Het AspergeGilde is ervan overtuigd dat deze ambassadeurs de asperges volop onder de aandacht gaan brengen tijdens het aspergeseizoen 2019.  Als afsluiter van het programma werd het 1e kistje asperges geveild onder de genodigden. Het bedrag liep snel op en uiteindelijk mocht Frank Laenen  van Equestrian Centre De Peelbergen zich voor € 340 eigenaar maken van het 1e kistje verse asperges uit Peel en Maas. De opbrengst gaat naar Alzheimer Café Peel en Maas.

Open Dag
Na afloop van het officiële gedeelte was er van 13.30 tot 16.30 uur een open dag op het bedrijf van de familie Linders. Vele bezoekers hebben kennisgemaakt met de asperge- en rabarberteelt. Ze genoten van heerlijke asperge- en rabarberhapjes en zijn van alles te weten gekomen over asperges en rabarber. De bijdrages van sponsoren en vrienden en een geweldige inzet door de familie Linders hebben gezorgd voor een zeer geslaagde dag.

Mede namens de leden dankt het AspergeGilde iedereen die heeft bijgedragen aan deze geslaagde dag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

[Bekijk alle nieuwsberichten]

Het telen van asperges is een bijzonder proces, wat begint bij zaadveredelaars. Zij kweken aspergezaden op die vervolgens door plantvermeerderaars worden uitgezaaid om uit te groeien tot sterke aspergeplanten. Deze aspergeplanten gaan vervolgens naar de aspergetelers, die de planten poten in de bedden. In het voorjaar worden de aspergebedden opgehoogd. Witte asperges groeien in deze bedden, onder de grond. Paarse en groene asperges groeien boven de grond. Een jaar na het aanplanten van een aspergeveld, kan ca. 3 weken asperges worden geoogst, na twee jaar ca. 5 weken en pas in het derde jaar is de aspergeplant volledig in productie.

Warmte minnende groente

Als in het voorjaar de temperatuur stijgt, beginnen uit de aspergeplant stengels omhoog te groeien, de asperges. Het traditionele oogstseizoen van asperges is van begin april tot 24 juni. Bij de teelt van witte asperges worden de aspergebedden meestal afgedekt met zwart-wit-folie. Dit is tegen verkleuring - witte asperges verkleurt door zonlicht - en om de oogst te vervroegen of juist te remmen. De zwarte foliezijde trekt het zonlicht en hiermee warmte aan, de witte zijde stoot het zonlicht af. Afhankelijk van het weer kiest de teler welke zijde hij boven legt. Naast de zwart-wit-folie zijn er nog andere technieken die kunnen leiden tot vervroeging van de aspergeteelt: grondverwarming, plastic tunnels boven de bedden en er worden zelfs asperges in kassen geteeld. De Peel en Maasregio is een innovatief teeltgebied en loopt voorop als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe teelttechnieken.

De oogst

Als in het aspergebed een barstje of kopje zichtbaar is, heeft de asperge de goede lengte en kan deze worden geoogst. Dit gebeurt meestal handmatig. Om verkleuring van de asperge (door invloed van licht) en uitdroging te voorkomen, worden de asperges na de oogst ongeveer 6 uur in koud water gezet. Vervolgens worden de asperges bij de teler gewassen, op maat gesneden en op kwaliteit gesorteerd. Na het afwegen, verpakken en steeds vaker ook schillen, gaan de asperges naar de veiling, supermarkt, groenteman, restaurant of wordt de asperges door de teler zelf aan huis verkocht.

Accu opladen

Sint Jan op 24 juni is traditioneel het einde van het aspergeseizoen. Na het oogstseizoen groeit de asperge uit tot een plant met groen loof. In de herfst sterft het loof af. De opgebouwde suikers trekken dan via de sapstroom naar de wortels en vormen de voedingsstoffen voor de nieuwe asperges in het volgende oogstseizoen. 

Hoofdsponsors

Facebook