De aspergeteelt is al vele decennia van grote betekenis voor de gemeente Peel en Maas. De lichte en van oudsher droge zandgronden vormen een zeer geschikte basis voor de teelt van asperges. 

In het begin en midden van de vorig eeuw, leverde de asperge een welkome aanvulling op het bescheiden inkomen van de veelal grote gezinnen. Reikhalzend werd ieder jaar uitgekeken naar de komst van het witte goud. Gedurende het aspergeseizoen was het hele gezin – van jong tot oud – voor dag en dauw bezig op de aspergevelden. Bij zonsopkomst stond men al tussen de bedden op het land om de asperges wit te kunnen oogsten. Bij warm weer schoot de productie omhoog. Vele handen maakten dan licht werk. Sint Jan op 24 juni vormde toen – en nu nog - het einde van de oogstperiode. De asperges kon dan gaan groeien en reservevoedsel vormen voor het volgende jaar. 

Was de aspergeteelt vroeger meestal een activiteit op de kleinere bedrijven, de laatste decennia zien we dat de teelt door vooral grotere gespecialiseerde bedrijven is overgenomen. De Peel en Maasregio heeft zich ontwikkeld tot een innovatieve aspergeregio, met nog steeds een hoge concentratie van aspergeteelt. 

Samenwerking tussen telers, restauranthouders en toerisme voegen een extra dimensie toe aan de asperge. In 2007 leidde dit tot de oprichting van het AspergeGilde Helden. Toen twee jaar later bekend werd dat de gemeente Helden ging fuseren met de gemeentes Maasbree, Kessel en Meijel tot de gemeente Peel en Maas, besloot ook het AspergeGilde haar gebied uit te breiden en haar naam te veranderen in AspergeGilde Peel en Maas.

Geen weer te geven evenementen

Hoofdsponsors

Facebook

ma 13 november 2017 8:50

Geslaagde relatieavond AspergeGilde bij sponsor Agrea! Donderdagavond 9 november waren telers, vrijwilligers, sponsoren en vrienden van het AspergeGilde te gast bij sponsor Agrea. Na een presentatie over Agrea door Wim Kessels werden de gasten rondgeleid door het bedrijf. Na afloop van de rondleiding werd er gezellig nagepraat tijdens de borrel, waarbij vriend van het Gilde, zaal Leanzo, de hapjes en drankjes verzorgde.

 

12

0

2

do 10 augustus 2017 14:03

[Gedeeld bericht]

Ons lid Tilla's Asperges maakt samen met een tiental andere boeren en tuinders uit Peel en Maas onderdeel uit van de nieuwe, 30 km lange, Go Agro fietsroute. Beleef, ontmoet en proef al fietsend het platteland! #Fietstip

 
wo 28 juni 2017 7:28
Bekijk alle foto's

Aspergeseizoen 2017 in Peel en Maas feestelijk afgesloten! Afgelopen zaterdag, 24 juni, heeft het AspergeGilde Peel en Maas het aspergeseizoen feestelijk afgesloten. De ambassadeurs van 2017 hadden de eer om de laatste asperges te overhandigen aan de chef-kok van Sandton Château De Raay in Baarlo. Vele telers, sponsoren, vrienden, vrijwilligers en andere betrokkenen van het AspergeGilde Peel en Maas waren aanwezig bij deze afsluiting van het aspergeseizoen 2017. Wij bedanken iedereen die tijdens het aspergeseizoen 2017 heeft bijgedragen aan de vele activiteiten die zijn georganiseerd ter promotie van de asperges in de Peel en Maas regio.

 

16

1

7

za 24 juni 2017 11:03

Vandaag is het 24 juni en dat betekent dat het aspergeseizoen in Nederland wordt afgesloten. Ook het AspergeGilde Peel en Maas organiseert vanavond voor genodigden de officiële afsluiting van het aspergeseizoen 2017. Wij hebben genoten van het afgelopen aspergeseizoen. U ook?

 

14

0

0

di 20 juni 2017 16:26

VRIEND VAN DE WEEK: Sandton Château De Raay! Sandton Château De Raayis een luxe kasteelhotel in Noord Limburg. Waar kunst en culinaire hoogstand een prominente rol spelen en authenticiteit wordt gecomplementeerd door modern design. Vanaf het moment dat u het landgoed opkomt is duidelijk dat u een fantastisch verblijf, geslaagde vergadering of droombruiloft zult hebben! Culinair genieten is wat zij in gedachten hebben: een paar dagen weg met familie, vrienden of juist romantisch met z'n tweeën, waarbij u zich laat verrassen met bijzondere gastronomie. Gastronomie die wordt gekenmerkt door het gebruik van lokale specialiteiten en seizoensproducten; uiteraard ook asperges! Bereid door chefkoks die hun ziel en zaligheid in hun gerechten leggen. Aanstaande zaterdag 24 juni viert het AspergeGilde met genodigden de feestelijke seizoensafsluiting bij Château De Raay.

 

10

0

1