Zeer geslaagde afsluiting Aspergeseizoen 2018 in Peel en Maas

Op zondag 24 juni sloot het AspergeGilde Peel en Maas het seizoen af met een feestelijke en smakelijke bijeenkomst bij Ria Joosten Catering en Evenementen. De ambassadeurs van 2018 hadden de eer om de laatste asperges te overhandigen aan de kok. Vele telers, sponsoren, vrienden, vrijwilligers en andere relaties van het AspergeGilde Peel en Maas waren aanwezig.

Het gezelschap verzamelde zich om 11 uur. De ambassadeurs; Jolanda Verstraten, Guul Smeets, Ria Joosten en Geert Teeuwen overhandigden de laatste asperges aan de kok. Voorzitter Mat Kersten bedankte de ambassadeurs voor hun mooie bijdrage aan de promotie van de Asperge, waarna werd teruggeblikt op de activiteiten van het Gilde in 2018. Nadat alle telers, sponsoren en vrijwilligers waren bedankt volgde een feestelijke toost!

Tijdens het intermezzo werden de 70 aanwezigen verrast met een Asperge Quiz over asperges. Daarna volgde het startsein voor de informele afsluiting waarbij de aanwezigen konden genieten van Live cooking met heerlijke aspergegerechten. Een prachtige afsluiting van het Aspergeseizoen 2018!

Het AspergeGilde Peel en Maas bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan de vele activiteiten die zijn georganiseerd ter promotie van de asperges in de Peel en Maas regio

Voor meer foto's: klik HIER  (fotoalbum op onze Facebook pagina).

[Bekijk alle nieuwsberichten]

De aspergeteelt is al vele decennia van grote betekenis voor de gemeente Peel en Maas. De lichte en van oudsher droge zandgronden vormen een zeer geschikte basis voor de teelt van asperges. 

In het begin en midden van de vorig eeuw, leverde de asperge een welkome aanvulling op het bescheiden inkomen van de veelal grote gezinnen. Reikhalzend werd ieder jaar uitgekeken naar de komst van het witte goud. Gedurende het aspergeseizoen was het hele gezin – van jong tot oud – voor dag en dauw bezig op de aspergevelden. Bij zonsopkomst stond men al tussen de bedden op het land om de asperges wit te kunnen oogsten. Bij warm weer schoot de productie omhoog. Vele handen maakten dan licht werk. Sint Jan op 24 juni vormde toen – en nu nog - het einde van de oogstperiode. De asperges kon dan gaan groeien en reservevoedsel vormen voor het volgende jaar. 

Was de aspergeteelt vroeger meestal een activiteit op de kleinere bedrijven, de laatste decennia zien we dat de teelt door vooral grotere gespecialiseerde bedrijven is overgenomen. De Peel en Maasregio heeft zich ontwikkeld tot een innovatieve aspergeregio, met nog steeds een hoge concentratie van aspergeteelt. 

Samenwerking tussen telers, restauranthouders en toerisme voegen een extra dimensie toe aan de asperge. In 2007 leidde dit tot de oprichting van het AspergeGilde Helden. Toen twee jaar later bekend werd dat de gemeente Helden ging fuseren met de gemeentes Maasbree, Kessel en Meijel tot de gemeente Peel en Maas, besloot ook het AspergeGilde haar gebied uit te breiden en haar naam te veranderen in AspergeGilde Peel en Maas.

Geen weer te geven evenementen

Hoofdsponsors

Facebook

vr 13 juli 2018 13:16

Wat een leuke actie!

 
di 10 juli 2018 12:05
 
ma 25 juni 2018 17:58

Interview met twee telers van het Aspergegilde.

 
ma 25 juni 2018 14:50
 
ma 25 juni 2018 12:28

Zeer geslaagde afsluiting Aspergeseizoen 2018 in Peel en Maas Op zondag 24 juni sloot het AspergeGilde Peel en Maas het seizoen af met een feestelijke en smakelijke bijeenkomst bij Ria Joosten Catering & Evenementen. De ambassadeurs van 2018 hadden de eer om de laatste asperges te overhandigen aan de kok. Vele telers, sponsoren, vrienden, vrijwilligers en andere relaties van het AspergeGilde Peel en Maas waren aanwezig. Het gezelschap verzamelde zich om 11 uur. Na het maken van een groepsfoto met de telers overhandigden de ambassadeurs; Jolanda Verstraten, Guul Smeets, Ria Joosten en Geert Teeuwen de laatste asperges aan de kok. Voorzitter van het AspergeGilde Mat Kersten bedankte de ambassadeurs voor hun mooie bijdrage aan de promotie van de Asperge, waarna werd teruggeblikt op de activiteiten van het Gilde in 2018. Na het bedanken van alle telers, sponsoren en vrijwilligers volgde een feestelijke toost! Tijdens het intermezzo werden de 70 aanwezigen verrast met een interessante Quiz over asperges. Hierna was het startsein voor de informele afsluiting waarbij de aanwezigen konden genieten van Live cooking met heerlijke aspergegerechten in de prachtige binnentuin. Een prachtige afsluiting van het Aspergeseizoen 2018! Het AspergeGilde Peel en Maas bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan de vele activiteiten die zijn georganiseerd ter promotie van de asperges in de Peel en Maas regio.