Geslaagd event 'De Smaak van Peel en Maas'

Wij kijken terug op een zeer geslaagde eerste editie van 'De Smaak van Peel en Maas, met asperges in de hoofrol'. Op Hemelvaartsdag (10 mei) vond dit mooie event plaats in het centrum van Panningen.

Omroep P&M maakte een mooie reportage van het event.

[Bekijk alle nieuwsberichten]

De aspergeteelt is al vele decennia van grote betekenis voor de gemeente Peel en Maas. De lichte en van oudsher droge zandgronden vormen een zeer geschikte basis voor de teelt van asperges. 

In het begin en midden van de vorig eeuw, leverde de asperge een welkome aanvulling op het bescheiden inkomen van de veelal grote gezinnen. Reikhalzend werd ieder jaar uitgekeken naar de komst van het witte goud. Gedurende het aspergeseizoen was het hele gezin – van jong tot oud – voor dag en dauw bezig op de aspergevelden. Bij zonsopkomst stond men al tussen de bedden op het land om de asperges wit te kunnen oogsten. Bij warm weer schoot de productie omhoog. Vele handen maakten dan licht werk. Sint Jan op 24 juni vormde toen – en nu nog - het einde van de oogstperiode. De asperges kon dan gaan groeien en reservevoedsel vormen voor het volgende jaar. 

Was de aspergeteelt vroeger meestal een activiteit op de kleinere bedrijven, de laatste decennia zien we dat de teelt door vooral grotere gespecialiseerde bedrijven is overgenomen. De Peel en Maasregio heeft zich ontwikkeld tot een innovatieve aspergeregio, met nog steeds een hoge concentratie van aspergeteelt. 

Samenwerking tussen telers, restauranthouders en toerisme voegen een extra dimensie toe aan de asperge. In 2007 leidde dit tot de oprichting van het AspergeGilde Helden. Toen twee jaar later bekend werd dat de gemeente Helden ging fuseren met de gemeentes Maasbree, Kessel en Meijel tot de gemeente Peel en Maas, besloot ook het AspergeGilde haar gebied uit te breiden en haar naam te veranderen in AspergeGilde Peel en Maas.

Hoofdsponsors

Facebook

wo 23 mei 2018 10:44

Genieten van de heerlijke smaakvolle asperges uit Peel en Maas kan op vele manieren. We hebben deze week een heerlijk aspergerecept voor u geselecteerd: Aspergerisotto met muntpesto. Kijk snel op onze website voor het recept van dit heerlijk gerecht! http://www.aspergegildepeelenmaas.nl/recepten/aspergerecepten/27-aspergerisotto-met-muntpesto

 
za 19 mei 2018 12:18

De leden van het AspergeGilde Peel en Maas nodigen u uit: Open dag bij Wulms Asperges op zondag 27 mei. Samen met onze vrienden en sponsoren nemen wij u mee naar de wereld van de aspergeteelt. Geniet van gezonde aspergehapjes en een heerlijk drankje, terwijl de kinderen zich uitleven op het springkussen. Kortom er is van alles te beleven voor jong en oud! Wij heten u van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur bij Wulms Asperges, Roode Eggeweg 11 in Kessel!

 
vr 18 mei 2018 12:04

AspergeGilde Peel en Maas stelt met trots de HOOFDSPONSOREN aan u voor: - Agrea - Alfa accountants en adviseurs - Neessen aardbei & aspergeplanten - Rabobank Peel, Maas en Leudal - Teboza Asperges - Zon fruit & vegetables

 
zo 13 mei 2018 11:16

Op zondag 27 mei a.s. organiseert het AspergeGilde Peel en Maas i.s.m. Wulms Asperges een open dag. Wulms Asperges is gelegen in Kessel aan de Roode Eggeweg 11. Het aspergebedrijf is zondag 27 mei van 11.00 tot 16.00 geopend voor publiek. Maak kennis met de aspergeteelt en kom gezond genieten van asperges! Tijdens de open dag zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden voor jong en oud. En natuurlijk kun u genieten van een lekker drankje met heerlijke aspergehapjes van de barbecue. Wulms Asperges en het AspergeGilde heten u van harte welkom!

 

0

0

14

za 12 mei 2018 10:35

Het schillen van asperges gaat het beste met een aardappelschilmesje of een speciaal asperge-schilmesje. Begin met het schillen een duimbreedte vanaf het ‘kopje’, schil vervolgens in één beweging door naar het ‘kontje’. Snijd van het ‘kontje’ een klein stukje af.